Mestské zastupiteľstvo schválilo zámer predaja prebytočných nehnuteľností

29.09.2010 Prešov

Prešov 29. septembra (TASR) – Mesto Prešov plánuje získať do rozpočtu peniaze z predaja niekoľkých nehnuteľností.
V tejto súvislosti dnes mestské zastupiteľstvo (MsZ) schválilo zámer odpredaja prebytočného nehnuteľného majetku.
Vedúci odboru správy mestského majetku Miroslav Hudák pre TASR uviedol, že podľa znaleckých odhadov trhových cien, by radnica mohla zinkasovať za tento majetok približne 500.000 eur. V zozname schváleného zámeru sú nehnuteľnosti, prípadne spoluvlastnícke podiely nebytových priestorov. Medzi nimi sa nachádza aj chata v rekreačnej oblasti Sigord a objekt na ulici K Okúhliaku.
\"Treba povedať, že toto zastupiteľstvo chválilo príjmovú položku v rozpočte z odpredaja nehnuteľností vo výške 900.000 eur. Zatiaľ je naplnená vo výške šesť percent, \" dodal Hudák.
Radnica dala zhruba pred dvoma rokmi súkromnej spoločnosti vypracovať audit nehnuteľného majetku a tá podľa primátora Pavla Hagyariho, prešla všetky nehnuteľnosti, pričom zisťovala ich prínos do mestskej kasy a výšku prípadných opráv. Výsledkom auditu je aj kategória nehnuteľností, ktorých oprava či prenájom je nerentabilný a zaťažuje mesto.
Poslanec Stanislav Kahanec (KDH-SDKÚ-DS) počas diskusie opätovne upozorňoval na skutočnosť, že v súčasnosti nie je vhodná doba na predaj nehnuteľnosti. Marta Kollárová (Kresťanskí demokrati-nezávislí) si myslí, že mesto malo v prípade chaty na Sigorde uvažovať aj o možnosti jej využitia pre deti mestských škôl na realizáciu environmentálnych projektov.
Hagyari tvrdí, že mesto má iné priority ako investovať do opráv týchto priestorov. Súkromní vlastníci sa, podľa neho, dokážu o ne postarať lepšie. Komisia pre disponovanie s mestským majetkom navrhla na odpredaj sedem nehnuteľností, nakoniec sa však zastupiteľstvo rozhodlo nepredať len nebytové priestory, kde sídli nezisková organizácia zaoberajúca sociálnou činnosťou. Zámer na odpredaj ostatných šiestich MsZ schválilo, pričom za uznesenie hlasovalo 19 a zdržalo sa desať poslancov.
\"Ide o objekty, ktoré sú napríklad v blokoch využívané dlhodobo malými nájomníkmi. Z týchto väčších je to iba objekt K Okruhliaku, kde je reštaurácia, kde je potrebná určitá oprava, avšak ten nájom je taký nízky, že návratnosť by bola asi 30 – 40 rokov, \" konštatoval Hagyari s tým, že mesto momentálne nemá na takéto investície a prioritne sa musí venovať opravám základných a materských škôl, chodníkov a ciest.
Primátor zdôraznil, že všetky tieto objekty sa budú predávať prostredníctvom výberového konania alebo dražby a tento proces bude absolútne transparentný.
 

Vyberte región

mark